Frie Fuglers Forlag, Postboks 69 Bøler, 0620 Oslo. E-post: post@frie-fugler.no Tlf. 909 21 575

 

> Frie Fuglers Forlag

> Byoriginaler, oversikt

 

Omtale av boka (fra baksiden av boka):
I boka møter vi kjente og mindre kjente skikkelser i hovedstaden opp gjennom de siste drøyt hundre årene. Advokat Hermansens replikker og turnoppvisninger og El Jucans sang og show er noe de fleste som har bodd i Oslo de siste 20 - 30 årene har opplevd. Vi får også stifte bekjentskap med den sky skrapsamleren Luse-Frantz og den eksentriske og underholdningslystne Snipp-Møller. Karl Johans Knoll og Tott, miljøforkjemperne Ole Kopreitan og Pål Jensen, som stadig er å se på byens paradegate, er også med.

Andre kort-omtaler:
I boka «Byoriginaler og personligheter i Oslo» får leserne møte 13 byoriginaler – personligheter og fargeklatter som har vært synlige i bybildet opp gjennom 1900-tallet. «Snipp-Møller», «Luse-Frantz», «Homansbyens Dronning» og «Sving Deg» er med. Vi får også presentasjon av fakiren «El Jucan» som etterhvert ble mer kjent som sanger og den eksentriske advokaten P. G. Hermansen som gikk under navnet «T-baneturner’n eller «Baronen av Bøler». Aktivistene Pål Jensen og Ole Kopreitan som stadig er aktive med sine rullende stands på Karl Johan er også med i boka.

- - - - - - - - - -

Hvem husker ikke Advokat Hermansens spontanturnoppvisninger på T-banen eller fakiren El Jucans vakre sang. Vi har alle sett miljøaktivistene Kopreitan og Jensen med sine barnevogner fullastet med buttons og brosjyrer mot biltrafikk og atomvåpen. Og vi har undret oss over den krokryggete damen med rullatoren. Mange minnes også Sving Deg, Luse-Frantz og Homansbyens Dronning fra 40- og 50-tallets Oslo. Nå er historien om disse og flere andre ­personligheter og originaler samlet mellom to permer sammen med mengder av bilder og tegninger.

Kapitlene om Wergelandsgutten og Anders Mehlum er skrevet av Thor Gotaas.

Kapitteltegningene er laget av illustratør Anders Kvåle Rue.

Deler av bokas overskudd går til «Gatebarnas far» i Oslo

 

Fakta om forfatteren:
Even Saugstad (f. 1960) er utdannet typograf men har de siste 15 årene jobbet med informasjon og journalistikk. Han bor nå i Østmarka og driver Sandbakken markastue. Han har tidligere skrevet bøkene «Sykkelturer i Oslomarka» (1995), «Østmarka fra A til Å» (2000), «Sykkelturer i skog og fjell» (2001), «Sykkelturer i Oslo» (2003) og «Hilsen fra Oslomarka» (2003). De fleste bøkene er gitt ut på – eller i samarbeid med – Saugstads eget forlag; Frie Fuglers Forlag.

> Bilde av Even Saugstad (høyoppløselig for evt nedlasting)