Frie Fuglers Forlag, Postboks 69 Bøler, 0620 Oslo. Faks: 22 26 00 90. E-post: post@frie-fugler.no

 

 

 

 

 

 


Kortet er fra omkring 1929. Utlånt av Rolf Lillebo. Forlag: S. Gran

Østmarksetra

– Nå må også Østkanten få sitt utfartssted, slik Vestkanten har i Frognerseteren. Dette var ønsket fra frilufts- og idrettsmiljøet i hovedstaden på 1920-tallet. I 1926 ble Østmarksetra ved Ulsrudvann bygget av de to kommunene Oslo og Aker. Trikkelinje var samme år åpnet til Oppsal og Østmarksetra ble et populært serveringssted for de som kun ville promenere opp til den staselige tømmerbygningen, eller var innom som snarest på vei til eller fra en lengre tur i Østmarka.

Fram til midten av 70-tallet kunne turgjengere komme innom kaféen eller kiosken på Østmarksetra, slik intensjonen med stedet var. Driften ble imidlertid da endret til ren restaurant og etter hvert tok Østmarksetra kun imot sluttede selskaper. I 1981 solgte Oslo kommune til familien Engblom som hadde drevet stedet siden 1946. Det er nå andre generasjon som driver Østmarksetra. Restauranten er den første i Norge som har blitt tildelt diplom fra «The International Wine and Food Society, London» for sin fremragende kokkekunst, utsøkte vinkjeller og gode service.

Våren 1944 ble Østmarksetra rekvirert av tyskerne. Det var den tyske marine som flyttet inn med sin stab. De fikk sprengt ut et stort bunkersanlegg under Østmarksetra, og her ble det bygget en to-etasjers brakke med 60 fullt utstyrte rom. I dette underjordiske bygget skulle Reichskommissariatet søke tilflukt hvis de allierte gjorde invasjon i landet. Anlegget i fjellet brukes i dag av Sivilforsvaret.

> LINK TIL ØSTMARKSETRAS NETTSIDER

> MER OM ØSTMARKA