Frie Fuglers Forlag, Postboks 69 Bøler, 0620 Oslo. Faks: 22 26 00 90. E-post: post@frie-fugler.no

 

 

 

 

 

 


Kortet er fra omkring 1915. Utlånt av Rolf Lillebo. Forlag: N. J.

Tryvannstårnet

Det første Tryvannstårnet ble bygget den gangen skogen var noe man iakttok, helst ikke forvillet seg inn i. Det var konsul Thomas Heftye, eieren av området og ivrig forkjemper for et sunt friluftsliv, som fikk bygget tårnet som sto ferdig i 1867. Et nytt og bedre tårn ble bygget i 1883. Dette tårnet med området rundt forærte Heftye til Christiania kommune for at «stedet skal være til almenhedens benyttelse som utfluktssted», som det het. Tårnet måtte rives i 1928, og nytt utsiktstårn ble reist i 1934.

Det nye tårnet raget hele 18,5 meter over Tryvannshøgda som allerede er 529 moh, så utsikten var upåklagelig. Enda bedre utsikt fikk turister og turfolk da det siste Tryvannstårnet ble reist i 1962 med publikumsplattform 60 meter over bakken. Tårnet er totalt 118 meter høyt. Det er Telenor som eier tårnet som har ulike funksjoner knyttet til telefon, radio, TV, luftfart og meteorologi. Skiforeningen driver publikumsdelen og kiosken på bakkeplan. Tårnet er åpent for publikum hele året.

Tryvannstårnet fikk eget postkontor, eller sesongbrevhus, i 1963, rett etter det nye tårnet ble åpnet. Her kunne turister og andre få sendt og stemplet sine postkort alle ukedager – også søndager – fra mars til september. Det var Skiforeningen som tok seg av postfunksjonene. Brevhuset ble nedlagt i 1976, men samtidig tok posten i bruk et eget motivstempel for Tryvannstårnet, og filatelister og turister kunne glede seg over at post som ble postlagt her oppe fortsatt fikk eget stempel.

> LINK TIL SKIFORENINGENS NETTSIDE OM TRYVANNSTÅRNET