Informasjon til fri bruk i media

Fakta om boka

«Østmarka fra A til Å» – et markaleksikon (2022)

«Østmarka fra A til Å» er et oppslagsverk med alle steder i denne delen av Oslomarka som oppslagsord. Fra den høyeste topp til den minste navnsatte myrputten – alt er omtalt med beliggenhet, navneforklaring og gjerne mer om hva man kan oppleve her eller historiske hendelser knyttet til stedet. Også personer med tilknytning til Østmarka er nevnt på alfabetisk plass, likeledes aktiviteter og foreninger med link til marka. Sidene med sykkelturer, kanoturer, DNTs hyttenett og turorientering vil gi turinspirasjon, og temaartiklene om Losby, Rausjøgrenda og Sarabråten trekker linjene bakover i historien.
Første utgave av boka kom i 2000, ny utgave kom i 2012 og nå er tredje utgave klar fra trykkeriet. De tidligere utgavene er trykt i til sammen 15.000 eksemplarer, men forfatteren er sikker på at Østmarkafansen er klar for mer informasjon om sitt turområde. Nye brukergrupper kommer stadig, og med en mulig forestående nasjonalpark vil interessen for Østmarka bli enda større.
Hva er nytt i tredjeutgaven? Boka har økt sidetall, flere oppslagsord og nye bilder. I løpet av de siste ti årene har Østmarka fått fire nye ubetjente turistforeningshytter. «Vår» mark har også fått to nye verneområder, såkalte friluftslivsområder, ved Hauktjern og Spinneren. Dette er selvfølgelig med i boka! Likeledes har nye aktiviteter gjort sitt inntog i marka siden sist utgave; buldring, frisbeegolf og turskøyting er omtalt i ny-utgaven. Eneboere i marka er også et spennende tema og her er nytt bildemateriale med som dokumenterer både Korpås-Olsen, Grønbergbrødrene og damene på Solåsen.

FAKTA:
«Østmarka fra A til Å» (3. utgave)
Forfatter: Even Saugstad
ISBN: 9788269155921
Innbundet
256 sider
Pris kr.: 439,-
Utgiver: Frie Fuglers Forlag
www.frie-fugler.no

Fakta om forfatteren
Even Saugstad (f. 1960) er faglig forfatter og har skrevet og gitt ut en rekke bøker innen temaene friluftsliv og lokalhistorie. Han er utdannet typograf og driver sitt eget lille forlag; Frie Fuglers Forlag. I tillegg er han en mye brukt foredragsholder og skriver bloggen «Østafor byen og vestafor Øyeren».
Even drev markastua Sandbakken i 11 år sammen med samboer Irene Asphaug. Han bor nå på Ulsrud og har Østmarka innen rekkevidde, noe han har hatt gjennom hele livet.
På bokfronten har han bl.a. gitt ut:
• «Mystikk og overtro i Oslomarka» (2016)
• «Sarabråten – godset i skogen» (2017)
• «Byoriginaler og personligheter i Oslo» (2008 og 2019)
• «50 historier fra Østmarka» (2020)
• «Østmarka fra A til Å» (2000, 2012 og 2022)

Bilder til fri nedlastning. Klikk på bildet og få fram en større versjon. Den kan lastes ned på egen maskin.

Østmarka fra A til å, 2022.
Østmarka fra A til Å, 2022.

Ved Bremsrud ved Nøklevann er det gapahuk, godkjent bålsted og gode solforhold. (Foto: Even Saugstad)
Gullsmeden var en av de gamle, mye besøkte plassene i Østmarka. Stua lå nær Elvåga helt til vannet ble tatt ut som drikkevannskilde og huset måtte rives i 1951. (Foto: Oslo kommune, Bymiljøetaten)

Kommunehytta i Rælingen fikk høsten 2022 en kraftig oppgradering takket være RØX og det lokale historielaget. (Foto: Egil Engen)
Det smale, lange vannet på grensa mellom Nordre Follo og Enebakk kan krysses med en original trekkflåte. (Foto: Even Saugstad)
Forfatter Even Saugstad (Foto: Steinar Saghaug)